Lampen schakelen met je Google Home

Een hele praktische toepassing van de Google Home is het bedienen van de lampen in je huis. Met spraakcommando’s zeg je tegen je Google Home dat de lampen in je huiskamer aan of uit moeten. Hartstikke handig en natuurlijk een mooie eerste stap naar je eigen huis van de toekomst.

Hoe kun je de lampen schakelen met de Googe Home?

Er zijn twee mogelijkheden:

  1. Je gebruikt speciale lampen die je in een bestaande fitting draait.Voordeel hiervan is dat je geen inwikkelde aanpassingen hoeft te doen. Gewoon een nieuwe lamp in je bestaande schemerlamp draaien. Nadeel is dat dit wat duurder is als je meerdere lampen tegelijk wilt bedienen.  Ook zijn dit vaak wat grotere lampen. Het moet wel passen in je bestaande lamp.
  2. Je gebruikt een slimme stekker / smart plug welke je tussen het stopcontact en de stekker van je bestaande lamp plaatst.Voordeel hier is dat je meerdere lampen tegelijk kunt schakelen door bijvoorbeeld een verlengsnoer achter deze slimme stekker te plaatsen. Nadeel is dit natuurlijk alleen werkt bij lampen met een stekker.

Beide oplossingen kun je verbinden met je Google Home door ze te installeren via de Google Home app. Je kunt de lampen aan aan een ruimte koppelen, bijvoorbeeld de woonkamer. Daarna kun je met eenvoudige spraakcommando’s de Google Home één of meerdere lampen laten aan- of uitschakelen. “Okee Google, zet de lampen aan”.

Wat moet ik kopen om dit te regelen?

Wij hebben goede ervaring met de slimme lampen en slimme stekkers van TP-link.  Deze zijn erg goedkoop, degelijk en zijn zeer eenvoudig te installeren. Ook werkt de Google Home goed samen met de producten van TP-link. Bijkomend voordeel is dat de stekkers ook met een knop op de stekker zelf te schakelen zijn. Altijd handig.

Hoe werkt de installatie van zo’n slimme stekker om mijn lampen via de Google Home te kunnen bedienen?

In onderstaande uitleg laat ik zien hoe de installatie van een slimme stekker werkt. De installatie van slimme lampen zal op een gelijke manier gaan.

Ik heb twee slimme sterkers TP-Link HS100 gekocht. Deze WIFI Smart Plugs kost ongeveer 25 euro per stuk en zijn goed leverbaar.

De slimmer stekkers zijn verbonden met je WIFI netwerk. TP-link werkt samen met hun Smart Home app Kasa. Via deze app kun je de slimme stekkers en lampen bedienen vanaf je telefoon. Dus ook zonder Google Home kun je dan de lampen eenvoudig aan en uitschakelen. Het systeem werkt enorm gebruiksvriendelijk, foutloos en snel.

In bovenstaand screenshot zie een al geinstalleerde Kasa app met twee slimme stekkers. De slimme stekkers zijn beide verbonden met een huiskamer lamp. Via de groene knoppen in de app kun je lampen apart bedienen. Ik heb ook een groep gemaakt zodat de lampen direct samen aan- of uit kunt zetten.

 

Installatie  – stap 1 – installeer de Kasa app en maak een Kasa account aan.

Het aanmaken van een account is eenvoudig. Vul je emailadres in en kies een wachtwoord. Ook wordt er om je locatie gevraagd. Dit wordt gebruikt als je straks een lamp bij zonsopgang zou willen inschakelen.

Na het invullen van je gegevens krijg je een een mail met een bevestigingslink. Als je die dan aanklikt dan ben je klaar om te starten.

Installatie  – stap 2 – Koppel je slimme stekkers met de Kasa app

Haal de slimme stekker uit de verpakking en stop deze in het stopcontact. Open daarna de KASA app en kies voor het plusje in de rechterbovenhoek om een nieuwe apparaat toe te voegen. Kies daar voor ‘Add a Device’.

Daarna wordt gevraagd welk type apparaat je wilt toevoegen. Kies daar voor de Smart Plug:

Volg vanaf daar de installatie stappen. De app zal eenvoudig verbinding maken met je Smart Plug. Er wordt de eerste keer gevraagd of de gegevens van je WIFI netwerk om de stekker te koppelen.

 

 

 

Als je dit gedaan hebt kun je de installatie herhalen voor een eventuele tweede slimme stekker.  Deze kun je via het plusje rechtsbovenin daarna weer als groep samenvoegen:

Via het hoofdscherm van de Kasa app zie je nu dat je de slimme stekkers geinstalleerd hebt:

Je kunt hier direct testen of het werkt. Je zult zien dat de slimme stekkers snel reageren.

Installatie  – stap 3 – koppel de slimme stekkers met je Google Home.

Nu wordt het tijd om de Google Home te laten weten dat je slimme stekkers in huis hebt. Dit doe je door je Kasa account te koppelen met je Google Home.

Open de Google Home app en kies voor het plusje/toevoegen om de Google Home app een nieuw aparaat te leren kennen.

Dan kies je voor ‘Apparaat instellen’:

Na dat je gekozen hebt voor “apparaat instellen”  vraagt Google Home of je een nieuw apparaat of een bestaand apparaat wilt toevoegen. Kies hier voor de tweede optie: je hebt al iets ingesteld.

Daarna is het tijd om de Kasa service te koppelen. Zoek naar ‘Kasa’ en voeg de TP-Link Kasa service toe.

Daarna moet je inloggen met je Kasa account die je aangemaakt heb na de installatie van de app.

Hiermee krijgt de Google Home toegang tot het Kasa netwerk en ziet Google welke slimme stekkers je geinstalleerd hebt.

Daarna kun je in de Google Home kiezen welke apparaten je wilt koppelen en in welke huis en ruimte je deze wilt plaatsen:

Als je dit gedaan hebt is alles klaar voor gebruik. Je zal zien dat in het Google Home scherm jouw lampen beschikbaar zijn:

 

Installatie  – stap 4 – Klaar voor gebruik: schakel je lampen met de Google Home

  • Okee Google – zet de lampen aan
  • Okee Google – zet de lampen uit

Klinkt heel gaaf; wat heb ik nodig?

In bovenstaande uitleg heb ik de TP-link smart plugs gebruikt. Deze zijn goed betaalbaar en super eenvoudig te gebruiken:

Je hebt in principe voor het gebruik van deze Smart Plugs geen Google Home nodig. De Kasa app is gratis te gebruiken. Maar door de eenvoudige koppeling is het gebruik via een Google Home natuurlijk aan te raden:

Informatie over Google Home